Neem contact op

De onderzoekdata zijn helder: hoe we iets zeggen is belangrijker dan wat we zeggen. Onderzoek van het Human Dynamics Laboratory van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) laat zien dat de manier waarop mensen binnen teams communiceren, de belangrijkste voorspeller is van succes. Ongeacht de sector of het team.

Bovendien zijn deze communicatiepatronen net zo belangrijk als alle andere aanwezige factoren als intelligentie, persoonlijkheid, skills en de inhoud van het gesprek bij elkaar opgeteld. Het klinkt misschien tegenstrijdig dat hoe we communiceren belangrijker is dan wat we communiceren. Toch laat het onderzoek van MIT binnen verschillende sectoren en teams zien dat de sleutel tot succes niet ligt in de inhoud van de gesprekken binnen het team, maar in de manier waarop we met elkaar communiceren.


Het oorspronkelijke artikel over dit onderzoek, The New Science of Building Great Teams, gepubliceerd in de Harvard Business Review, zet drie essentiële elementen van effectieve communicatie op een rij. Deze elementen zijn te observeren, te kwantificeren en meetbaar. En, misschien wel het belangrijkste: ze zijn te leren! In het artikel staat ook een interview met één van de onderzoekers.

1. Energie

Energie is het aantal verbale en non-verbale uitwisselingen tussen teamleden. Face-to-face blijkt de meest waardevolle manier van communiceren. Het Process Communication Model® bevat het concept Communicatiekanalen, de fundamentele bouwstenen van communicatie en contact maken, afgestemd op de verschillende persoonlijke voorkeuren. Wat je voorkeursmanier van communiceren is, verschilt van persoon tot persoon. Je kunt dit observeren én toepassen in dagelijks contact met anderen.

2. Betrokkenheid

Betrokkenheid laat de verdeling van energie tussen teamleden zien. Teams maken betere beslissingen als de energie gelijk verdeeld is over de teamleden, dus als iedereen ongeveer even veel praat als luistert.

3. Over de schutting kijken

Met over de schutting kijken wordt bedoeld: communicatie tussen teamleden en leden van andere teams of organisaties. Teams die uitstekend functioneren kijken vaker over de schutting dan teams die het minder goed doen.

Andere belangrijke bevindingen

  • Individueel talent en denkkracht dragen veel minder bij aan een team dan voorheen werd gedacht.
  • De minst waardevolle vormen van communicatie zijn appen, sms-en en e-mailen.
  • Goed leiderschap kenmerkt zich door actieve, korte, inspirerende gesprekken, het vermogen om makkelijk op een ander af te stappen, meer luisteren dan praten en betrokkenheid bij de gesprekspartner.


Wil jij ook het beste naar boven brengen in iedereen? Bouw aan betere relaties binnen je team en organisatie met PCM.

Weten hoe? Neem contact op met ons of check de agenda voor aankomende trainingen.

Deze blogpost verscheen eerder op Next-Element.com (Engels).

Meer van mij

Ontdek meer over

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!

Neem contact op

Leuk dat je meer wilt weten over PCM. Laat je ons weten hoe we je kunnen helpen? We nemen binnen 24 uur contact met je op.


Inloggen MijnPCMInloggen


Ik ben nog niet ingeschreven,
Schrijf je in

Wachtwoord vergeten

Ik ben nog niet ingeschreven


Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.

Schrijf je in

Schrijf je in


Ik ben al ingeschreven,
Inloggen


Ik ben al ingeschreven


Fijn om je weer te zien :)

Inloggen
Schrijf je in


Dank voor je interesse!

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?