Neem contact op

Stress, we komen het vaak tegen. Toch is stress an sich vaak geen probleem: de balans tussen stress en ontspanning is dat wel. Je lijf en je geest hebben het nodig om weer te herstellen. In de topsport is dit al algemeen geaccepteerd, maar op het werk moeten we vaak steeds maar weer door-door-door. Balans en ontspanning wordt niet of nauwelijks meer gezien als een must om beter te kunnen presteren.

Een van de praktische manieren om te ontspannen of te werken aan je energiebalans, is zorgen dat je aandacht besteedt aan het op een positieve manier opladen van je batterij. Want is je batterij vol, dan maak je gebruik van al je kwaliteiten en kun je beter met stress omgaan.

Psychologische behoeften en je batterij

Maar zo’n volle batterij, hoe houd je die opgeladen? Dat doe je door je psychologische behoeften te vervullen. Die zijn voor iedereen anders, maar komen neer op:

  1. Erkenning voor werk – van anderen of jezelf horen dat je goed werkt hebt geleverd.
  2. Tijdstructuur – het plannen van je dag, structuur aanbrengen in situaties.
  3. Erkenning voor overtuiging – ruimte voor jouw overtuiging en visie krijgen of organiseren.
  4. Erkenning voor persoon – horen en voelen dat jij als persoon belangrijk bent, er toe doet.
  5. Zintuiglijke prikkeling – letterlijk het prikkelen van jouw zintuigen, lekker buiten zijn, mooie muziek, fijne omgeving opzoeken, lekker eten.
  6. Contact (speels) – afwisseling, humor en mensen zijn hierin de kernwoorden.
  7. Alleen zijn – ruimte helemaal voor jezelf om te reflecteren, te zijn.
  8. Uitdaging – voldoende adrenaline voelen, positieve uitdaging, mag best met wat risico. Graag zelfs.

Vergroot je veerkracht

Het vervullen van deze behoeften is een krachtig instrument om je veerkracht te vergroten, helder te blijven denken en jouw eigen stress te managen. Het is dus handig om te weten wat voor jou werkt, zodat je dit meer in je leven kunt inbouwen. 

Signalen dat mijn batterij leeg raakt

Een batterij die leeg raakt zie je terug in gedrag en de dingen die je zegt. Zo liet ik afgelopen week wel acht keer iets uit mijn handen vallen en ben ik twee keer mijn sleutels vergeten. Dan kan ik tegen mezelf zeggen dat ik dom ben of onhandig, maar daar help ik mezelf totaal niet mee. Ik weet dat dit signalen zijn dat mijn batterij leeg aan het raken is. Dus in plaats van mezelf terecht te wijzen, ga ik juist goed voor mezelf zorgen. Dat bad nemen, die lange nacht maken, lekker de kaarsen aan met een goede film.

Andere signalen

De signalen dat je batterij leeg loopt, hangen af van jouw persoonlijkheid. Merk je dat je kritisch bent op alles en iedereen? Dat je je ergert aan de manier waarop mensen iets zeggen of doen? Letten op wat niet goed gaat in plaats van wat wel goed gaat, of de ander keer op keer overtuigen dat jouw visie de juiste visie is? Ook dat zijn heldere signalen dat je minder energie hebt. Het gevolg? Minder heldere communicatie, en vaak ook stressgedrag van de mensen om je heen.

En dan?

Twee vragen die je kunt stellen als je stress ervaart:

1. Helpt mijn gedrag mij om mijn doelen te halen?
2. Wat heb ik nu nodig?

Dit helpt je bij te sturen, rust te creëren en positief verder te gaan. Benieuwd hoe herkenbaar jouw stress is? Doe dan de Herken-je-stress-test.

Ik vertel je graag meer over stress en hoe het Process Communication Model daarbij kan helpen, dus neem gerust contact op.


Foto credit: Markus Winkler via Unsplash.com

 

Meer van mij

Ontdek meer over

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!

Neem contact op

Leuk dat je meer wilt weten over PCM. Laat je ons weten hoe we je kunnen helpen? We nemen binnen 24 uur contact met je op.


Inloggen MijnPCMInloggen


Ik ben nog niet ingeschreven,
Schrijf je in

Wachtwoord vergeten

Ik ben nog niet ingeschreven


Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.

Schrijf je in

Schrijf je in


Ik ben al ingeschreven,
Inloggen


Ik ben al ingeschreven


Fijn om je weer te zien :)

Inloggen
Schrijf je in


Dank voor je interesse!

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?