Neem contact op
Hoe te communiceren met mensen die manipuleren en negatief drama creëren

Hoe te communiceren met mensen die manipuleren en negatief drama creëren

Monique Bruil
Monique Bruil
PCM trainer & coach

Zo communiceer je met mensen die manipuleren en negatief drama creëren 

Stress beïnvloedt iedereen anders. Het verandert sommige mensen in grote dramakoningen en-koninginnen. Ze manipuleren, draaien de rollen om en creëren negatief drama. Alsof ze voortdurend de schijnwerpers op zichzelf willen vestigen, terwijl ze anderen op de koop toe nemen. Door rookgordijnen en afleidingsmanoeuvres slagen ze er bovendien in om niet betrapt te worden. Ze ontwikkelen een narcistische houding en doen alsof ze boven de wet staan. Hoe communiceer je met zo’n iemand? 

 

Een praktijkvoorbeeld: Henk 

De aankomend directeur van een bedrijf, we noemen hem Henk, wil de communicatie en motivatie binnen het bedrijf verbeterenEigenaarschap en plezierig, effectief samenwerken zijn het doel. Gaandeweg het verbetertraject heeft een aantal MT-collegas ook de behoefte aan betere communicatie met Henk. Zijn directe benadering leidt tot onzekerheid, irritaties en frustraties. Henk vindt dit helemaal niet nodig en weet prima waar de veranderingen plaats moeten vinden: niet bij hem. Met uitspraken als: ‘Ze moeten niet zeuren, zij zijn nu aan zet’, maakt hij dat duidelijk. Hij verwacht zelfredzaamheid en ergert zich aan twijfel, onzekerheid en weinig zelfinitiatief. Door zijn gedrag missen werknemers betrokkenheidbegrip, sturing en duidelijkheid. Ze voelen zich niet competent, niet gehoord en hebben geen vertrouwen in Henk 

 

Manipulatief gedrag ontleed 

Mensen die manipuleren hebben behoefte aan opwinding en spanningKrijgen ze dit niet op een positieve manierdan proberen ze het met negatief drama. Het is opwindend en laat een spoor van vernielingen achter. Manipulatieve mensen zijn vaak charismatisch en kunnen grote leiders zijn, maar ze zijn bang voor transparantie en intimiteitMet manipulatie houden ze anderen op afstand. Door hun dominante houding offeren ze echter ook hun leiderschapscapaciteiten op. Uiteindelijk laten zelfs hun trouwste fans hen in de steek omdat ze het zat zijn dat er van ze geprofiteerd wordt. 

Tips voor communicatie met een manipulatief persoon 

  • Verzamel al je moed. Deze mensen reageren het best op zeer duidelijke grenzen en directe communicatie. Ze kunnen ertegen. 

  • Vermijd emotionele oproepen en extra details. Kom tot de kern van de zaak en vertel hen wat je wilt dat ze doen. Bijvoorbeeld: ‘Geef me mijn taken voor vandaag.’ 

  • Zorg voor positieve opwinding. Creëer gezonde wedstrijden, kortetermijndoelen met hoge inzet of taken met onmiddellijke uitbetaling. 

  • Onderhandel, gewoon voor de lol: het onderhandelingsproces is motiverend.  

  • Hou het in beweging. Hoe sneller dingen gaan, hoe beter ze presteren. 


Geïnspireerd op de blog van Nate Regier / https://www.next-element.com/


Meer van mij

Ontdek meer over

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!

Neem contact op

Leuk dat je meer wilt weten over PCM. Laat je ons weten hoe we je kunnen helpen? We nemen binnen 24 uur contact met je op.


Inloggen MijnPCMInloggen


Ik ben nog niet ingeschreven,
Schrijf je in

Wachtwoord vergeten

Ik ben nog niet ingeschreven


Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.

Schrijf je in

Schrijf je in


Ik ben al ingeschreven,
Inloggen


Ik ben al ingeschreven


Fijn om je weer te zien :)

Inloggen
Schrijf je in


Dank voor je interesse!

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?