Neem contact op


Juist in de moeilijke gesprekken zit wezenlijke verandering voor mens én organisatie.
Datum: 18.11.2021

Als hr-business partner zit je regelmatig aan tafel met mensen die vanuit cijfers sturen. Dat kan best een uitdaging zijn, omdat je vooral met mensen werkt. En de waarde daarvan lijkt moeilijker te kwantificeren. En dat is wél wat het management van je vraagt. Hoe ga je hiermee om?

Geen beoordelingsgesprekken meer

“Wij hebben binnen onze afdeling één persoon aangesteld die volledig verantwoordelijk is voor de mens. Daarbij proberen we steeds beter te kwantificeren wát die aandacht voor de mens dan eigenlijk is. Dan praten we over thema’s als 'waarom werkt iemand bij onze organisatie', en ook over 'waar deze persoon binnen én buiten zijn werk energie vandaan haalt' en over 'wat er nodig is om als mens te kunnen groeien'. En dat dan in combinatie met meetbare afspraken gericht op cijfers. Gelukkige medewerkers leveren uiteindelijk ook gelukkige klanten op. Als je medewerkers gemotiveerd en betrokken zijn, nemen de foutkansen en de ruis in je organisatie af. Dat is het gesprek dat je als hr-manager veel meer kunt voeren. Je bent dan ineens ook gesprekspartner wanneer je praat over risicomanagement bijvoorbeeld.” 

Dat zegt Leonie Kemper, HR Lead - Online Channels (Commercial Banking - Digital Banking) bij ABN AMRO Bank N.V. Zij volgde opleidingen voor PCM-coach en voor PCM-trainer en past dit toe in haar dagelijkse praktijk. “Door op die manier met je mensen in gesprek te zijn ben je in staat om het beste uit twee werelden combineren. Zo hebben wij bijvoorbeeld geen beoordelingsgesprekken meer, maar spreken we het hele jaar door over constructieve feedback, voeren we structureel gesprekken met elkaar én maken we mensen sowieso (mede)verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. Onderwerpen als resultaatdoelstellingen binnen het team, maar ook de minder meetbare kant zoals houding en gedrag worden daarbij op gepaste wijze gecombineerd.”

Mensen en cijfers gaan prima samen

“Ik denk dus dat mensen en cijfers prima samen gaan, zolang je het maar op de goede manier aanpakt. Zo zien wij in ons medewerkerstevredenheidsonderzoek bijvoorbeeld duidelijk terug hoeveel energie wij zelf in onze mensen hebben gestoken. Hoe meer aandacht we aan de mens hebben gegeven, hoe hoger het waarderingscijfer voor ons als werkgever is. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind, is beseffen dat alles begint met geloof en vertrouwen vanuit het managementteam. En daarin is ook een rol voor mij als hr-professional weggelegd, want als het management niet openstaat voor het creëren en behouden van een open cultuur zónder verborgen agenda, dan werkt het gewoonweg niet”, aldus Leonie.

“En ja, ik heb in de afgelopen jaren wel gemerkt dat het combineren van mens en cijfer soms ook pijnlijk kan zijn, omdat mensen soms indringend worden geconfronteerd met hun eigen negatieve gedrag. Juist ook wanneer een gesprek moeilijk is pas ik het Process Communication Model® (PCM) toe, bijvoorbeeld door heel nauwgezet te kijken naar wat mijn gesprekspartner op dat moment nodig heeft en daarbij aan te sluiten. Ik sta dan bewust stil bij hoe ik verbinding kan maken met die persoon zodat ik écht in contact kom door zijn taal te spreken. Het kan uitdagend zijn om mensen in de spiegel te laten kijken, maar als dat lukt, dan komen daar de mooiste, meest integere en authentieke gesprekken uit voort en daar zit de wezenlijke verandering in voor mens én organisatie. Dat zijn de zaken die je terug gaat zien in de cijfers, vooral op de lange termijn. En dat zijn voor mij de dagen met een gouden randje binnen mijn vak.”

Plan je PCM-reis

Wil je ook samen meer bereiken binnen je organisatie? Zet dan PCM in om jezelf én anderen te ontcijferen. Neem contact met ons op  We helpen je graag om de onderlinge verschillen te herkennen en zinvol te benutten. Ook wanneer je stuurt op cijfers óf wanneer je juist aan de andere kant van de tafel zit, bijvoorbeeld als hr-manager. We gaan graag met je in gesprek.

Meer verhalen

Baaij Melis training & coaching
Jannette Baaij-Melis
Teamtrainer en (paarden)coach voor professionele ontwikkeling Baaij Melis training & coaching

"PCM gaat niet alleen over: wie ben ik, maar ook: wat kan ik daar nou mee?"
#business
ETION
Els Poot
Community Builder | Training & Development ETION

"De kracht van PCM is dat het oneindig is"#business
HEINEKEN
Anouk Paridaans-Litjens
Trade Marketing Manager OOH (Out of Home) HEINEKEN

"Het PCM profiel heeft zowel individuele als teaminzichten opgeleverd."

"Ik ben met PCM in aanraking gekomen binnen HEINEKEN. Na mijn eigen profiel te hebben besproken heb ik besloten het traject ook met mijn team te doorlopen. Het PCM profiel heeft veel inzichten opgeleverd voor iedereen persoonlijk maar ook zeker als team. We hebben open gesprekken gevoerd, voorbeelden aangehaald, onzekerheden besproken en ook veel gelachen!"

#business, #leiderschap, #teamontwikkeling
Lees meer
Maja Memic
E-commerce Manager HEINEKEN Nederland

“Dankzij PCM hebben we het vertrouwen en de rust in onze omgang met elkaar weer teruggevonden"

"Voor mij was PCM echt een schot in de roos. Ik realiseerde me ten tijde van de training nog niet welke impact het model later op mijn werk zou hebben. Zo was er een periode dat ik met een collega botste in communicatiestijl. Dat leidde tot inefficiënt werk. Omdat we op dat moment allebei getraind waren in PCM, besloten we een stap terug te doen en het probleem te onderzoeken. Met onze beider PCM-kennis kregen we goed inzichtelijk wie we waren en waarom we op elkaar reageerden zoals we deden. Het maakte ons ook duidelijk hoe we onze communicatie konden verbeteren.”

#business, #leiderschap, #teamontwikkeling
Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!

Neem contact op

Leuk dat je meer wilt weten over PCM. Laat je ons weten hoe we je kunnen helpen? We nemen binnen 24 uur contact met je op.


Inloggen MijnPCMInloggen


Ik ben nog niet ingeschreven,
Schrijf je in

Wachtwoord vergeten

Ik ben nog niet ingeschreven


Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.

Schrijf je in

Schrijf je in


Ik ben al ingeschreven,
Inloggen


Ik ben al ingeschreven


Fijn om je weer te zien :)

Inloggen
Schrijf je in


Dank voor je interesse!

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?