Neem contact op
Goede voornemens? Met deze 3 tips lukt het wel

Goede voornemens? Met deze 3 tips lukt het wel

Ans Tuk
Ans Tuk
PCM coach

Het begin van het nieuwe jaar komt alweer in zicht. Tijd om stil te staan bij goede voornemens of doe je daar niet aan? Wat komt ervan terecht? Gedragsverandering blijkt in de dagelijkse praktijk een stevige uitdaging te zijn! Onze hersenen zijn gewend aan patronen die we veel gebruiken en volgen graag vaste paadjes. Hoe sla je een brug tussen weten, willen en doen?


Tip 1: Start klein

Je wilt het wel anders doen, maar hoe? Start klein, dan is de kans groter dat je het volhoudt. Kies een handeling die makkelijk is om te doen en te herhalen. Koppel je nieuwe gedrag aan een dagelijkse routine of iets waar je plezier aan beleeft. Zet je favoriete muziek op of beluister een leuke podcast. Welke nieuwe gewoonte wil je ontwikkelen en draagt bij aan wie je graag wilt zijn? Denk aan het profijt op lange termijn. Je krijgt wat je herhaalt. Het stapelen van effectieve gewoontes is de weg vooruit!

Tip 2: Creëer een omgeving voor succes

Creëer een omgeving die helpt om de eerste stap te zetten. Zorg ervoor dat de dingen die je wilt doen aanwezig zijn en op de juiste plek liggen. Zorg dat de dingen die je niet (meer) wilt doen buiten bereik zijn. Leg alvast je sportkleren klaar, zet de fruitschaal in het zicht en kies bewust wat je op het boodschappenlijstje zet. Omring je met mensen die gewoontes hebben die je zelf ook wilt of doe het samen met iemand. Bedenk wat voor jou een leuke stimulans is om het vol te houden.

Tip 3: Positieve zelfpraat

Kies voor positieve zelfpraat. Buig ‘dat lukt me toch niet’ om. Denk aan Pippi Langkous die zei: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ Geef jezelf een schouderklopje of een peptalk ‘Yes, goed bezig!’ Misschien weet je nog een leuke ‘tegeltjeswijsheid’? Welke korte spreuk of quote helpt jou om op koers te blijven? Schrijf het op een post-it, zeg het hardop en maak het onderdeel van je ochtendroutine. Plak het als geheugensteuntje op je spiegel tijdens het tandenpoetsen als positief begin van de dag. Sluit de dag af met drie dingen waar je blij mee bent of trots op bent en val voldaan in slaap. 

Gun jezelf regelmatig tijd voor rust en reflectie. Wat vind jij de moeite waard om na te streven? Waar wil je in 2024 meer of juist minder aandacht aan besteden? Stilstaan om vooruit te gaan. Een nieuw inzicht verandert je uitzicht!  

Meer tips? Ans Tuk schreef het boek “Verrijk je kijk”. Met dit boek kijk je 24x vanuit een ander perspectief naar je leven. Bekijk hem hier

Meer van mij

Ontdek meer over

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!

Neem contact op

Leuk dat je meer wilt weten over PCM. Laat je ons weten hoe we je kunnen helpen? We nemen binnen 24 uur contact met je op.


Inloggen MijnPCM



Inloggen


Ik ben nog niet ingeschreven,
Schrijf je in

Wachtwoord vergeten

Ik ben nog niet ingeschreven


Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.

Schrijf je in

Schrijf je in


Ik ben al ingeschreven,
Inloggen


Ik ben al ingeschreven


Fijn om je weer te zien :)

Inloggen
Schrijf je in


Dank voor je interesse!

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?